Tuesday, November 28, 2006

metadata

Στη δουλειά, ένα από τα πράγματα που προσπαθώ να τελειοποιήσω στον ελεύθερο μου χρόνο, είναι να προσθέσω στο βασικό πρόγραμμα που πουλάμε, metadata.

Ο ορισμός λέει ότι metadata είναι data για τα data (εντάξει, είναι ηλίθιο, το ξέρω).
Το βασικό μας πρόγραμμα χρειάζεται μια βάση δεδομένων με τριακόσιους και κάτι πίνακες για να λειτουργήσει, και αυτοί οι πίνακες έχουν ονόματα στα Αγγλικά (ακόμη χειρότερα, έχουν ονόματα με λατινικούς χαρακτήρες, που δεν αντιστοιχούν πάντα σε αγγλικές λέξεις).

Θα ήταν πολύ βοηθητικό, να υπήρχαν και δυο τρεις πίνακες που να περιείχαν σαν πληροφορία τα ονόματα των άλλων πινάκων στα ελληνικά. Και το πρόγραμμα να εκμεταλλεύεται αυτήν την πληροφορία για να μπορεί να εμφανίζει στον χρήστη μηνύματα λάθους (επεξηγηματικά) στα ελληνικά, χωρίς ιδιαίτερο κόπο από τη μεριά του προγραμματιστή.

Συνήθως, για τέτοιες δουλειές, χρειάζονται τρεις πίνακες. Ένας για τα ονόματα των πινάκων στα ελληνικά, ένας για τα ονόματα των πεδίων των πινάκων στα ελληνικά, και ένας που να περιγράφει τις σχέσεις μεταξύ των πινάκων με ονόματα στα ελληνικά (που βοηθάει και αλλού, αλλά τώρα δεν θέλω να πω παραπάνω)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home